Planujesz produkcję piwa? Oto, co powinieneś wiedzieć na temat drożdży piwnych

Planujesz produkcję piwa? Oto, co powinieneś wiedzieć na temat drożdży piwnych

Tajemnicą dobrze uwarzonego piwa jest zadanie odpowiednich drożdży. To jednak dla wielu okazuje się przeszkodą nie do przejścia, gdyż nauka dobierania szczepów do przygotowywanej mikstury bywa trudniejsza, niż matematyka. Tu liczą się bowiem nie tylko wyuczone wzory i logiczne myślenie, ale również szósty zmysł piwowara. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę, dobierając drożdże piwne. Zapraszamy do lektury i pogłębiania swojej wiedzy na temat hobbystycznego wytwarzania trunków.

Najważniejszy podział, czyli drożdże górnej i dolnej fermentacji

Jak zapewne wielu z naszych czytelników słyszało, istnieje kilka odmian hodowlanych drożdży piwowarskich. Wśród nich najczęściej wymienia się dwie:

  • szczepy Saccharomyces cerevisiae wykorzystywane m.in. w piekarnictwie i gorzelnictwie,
  • szczepy Saccharomyces pastorianus, nazywane również drożdżami lagerowymi.

Pierwszy gatunek zapewnia górną fermentację, drugi zaś dolną, co znacząco wpływa na jakość uzyskanego produktu końcowego. Zdecydowanie popularniejszym gatunkiem drożdży są drożdże piwne górnej fermentacji, wytwarzające liczne produkty uboczne, które zapewniają napitkowi dodatkowe, subtelne aromaty. Charakterystyczne dla nich jest to, że po fermentacji wypływają na wierzch, w przeciwieństwie do drożdży typu lager, które opadają na samo dno zbiornika z piwem. W przypadku szczepów górnej fermentacji, piwo wytwarza się przy temperaturze ok. 20°C, co oznacza nawet 15°C więcej stopni, niż gdy pracujemy na drożdżach lagerowych.

Dobór drożdży to nie lada wyzwanie. Odnajdź złoty środek

Poszukiwanie odpowiednich drożdży piwowarskich może zająć lata, a zanim trafimy na te najlepsze, nawarzymy tyle piwa, że może się to nie opłacać. Dlatego jeśli dopiero zaczynamy wyprawę do krainy fermentacji, warto przetestować drożdże piwne uniwersalne. Szczególnie godne uwagi są te w 100% naturalne, bez środków konserwujących, które mogą psuć smak. Na opakowaniu producent zawsze zawiera ważne informacje: do jakiej fermentacji są przeznaczone dane drożdże (dolnej lub górnej) oraz, jaka jest zalecana temperatura do przyrządzania z nich piwa. Serdecznie zapraszamy do naszego sklepu Bimber Hobby, gdzie sprzedajemy przeróżne tanie drożdże uniwersalne z akcentami owocowymi (np. Bulldog B1). Najlepiej wybierać drożdże dające zwarty, łatwy do usunięcia osad i gwarantujące wysokie odfermentowanie.

Podziel się tym postem