Drożdże suche czy płynne – co i kiedy wybrać?

Drożdże suche czy płynne – co i kiedy wybrać?

Każdy poradnik na temat drożdży zaczyna się od słów stanowczego przypomnienia, iż bez ich pomocy możemy absolutnie zapomnieć o produkcji ulubionego trunku. Powiedziawszy to należy jednak dodać, że osoby na początku swej piwowarskiej drogi najczęściej nie znajdują w wirtualnym świecie żadnych informacji na temat podstawowych właściwości produktów z tej obszernej kategorii. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy już dziś zaprosić Państwa do zgłębienia różnic między drożdżami suchymi oraz tymi dostępnymi w formie płynu.

Od suchego składnika do gwiazdy wieczoru – cechy drożdży suchych

Na korzyść drożdży suchych przemawia w pierwszej kolejności ich cena. Możemy sobie wyobrazić, jak obciążające finansowo są inwestycje w sprzęt do warzenia piw w domu. Najczęściej bywa tak, że ze względu na budżet pierwsze drożdże piwne hobbysty to, te które kosztują najmniej. Nic w tym dziwnego – na początek musimy przecież zobaczyć, czy nowa pasja jest dla nas rzeczywiście odpowiednia.

Warto jednak wiedzieć, że oprócz kilku konkretnych stylów piwa, jak choćby IPA oraz stout, bardzo niewielka część palety jest zawdzięczana właśnie drożdżom. Zwłaszcza przy pierwszych warkach liczy się głównie rodzaj słodu, jakość chmielu oraz sposób zacierania. Nie oznacza to jednak, że wybór wśród rodzajów drożdży suchych nie ma znaczenia – jest wręcz przeciwnie, szczególnie w wypadkach, gdy pragniemy klarownego napitku czy też wyraźnej słodowości.

Płynne postępy w warzeniu z drożdżami – cechy drożdży płynnych

W miarę jak nasza wiedza i umiejętności piwowarskie rosną, z pewnością zauważymy, że niezbędne do oddania charakteru danego napitku pozostają drożdże płynne. Nie musimy jednak od razu mówić o kupnie, często kontaktując się z innymi pasjonatami na forach dyskusyjnych lub odnajdując ludzi warzących alkohol w naszej okolicy, będziemy w stanie zdobyć czasem zbędną dla kogoś gęstwę, w której już rozwijają się kultury drożdży.

Po nieśmiałych próbach zaś niechybnie przychodzi czas na pierwsze inwestycje. Pamiętajmy jednak, że dużo bezpieczniej jest nie eksperymentować z doborem szlachetniejszych drożdży płynnychjuż na starcie. Dajmy sobie czas i szansę na poznanie rewolucyjnych właściwości płynnego szaleństwa. Dopiero po tym, jak zaczniemy wyczuwać różnice w smakach i stylach warto zacząć testować kolejne ciekłe partie pożytecznych mikroorganizmów. Z drugiej strony, wielu doskonałych i uznanych domowych amatorów wytwórstwa alkoholu przez całą karierę stosuje jedynie suche szczepy i bardzo dobrze na tym wychodzi – ostateczny wybór należy więc do Ciebie!

Podziel się tym postem