
Przed stuleciami wraz z pierwszymi browarami nad Wisłą pojawiła się potrzeba zagospodarowania resztek pozostałych po coraz większej produkcji piwa. W ten sposób z rodzimej gospodarności i w próbie uniknięcia marnotrawstwa powstały pierwsze podpiwki. Szybko urzekły one swymi walorami nie tylko pospólstwo, ale też szlachtę, czym otworzyły sobie drogę do zapisania się na dobre w historii naszego kraju. W niniejszym artykule postaramy się przybliżyć Państwu najważniejsze cechy polskiego podpiwka.
Obudź w sobie piwowara i przyrządź własny podpiwek
Po wielu latach, kiedy zwyczaj sporządzania podpiwków wydawał się całkowicie zarzucony na rzecz napływających z zachodu produktów w rodzaju Coca-coli ich legenda zdołała na nowo przedostać się do głównego obrotu. Skutkiem tego dziś bez problemu znajdziemy butelkowane podpiwki w większości polskich sieci sklepów. Naturalnie wywodzą się one z późniejszej tradycji, sięgającej lat 30. XIX wieku, kiedy to w okolice Kujaw trafiła kawa zbożowa. Jej połączenie z siłą chmielu gwarantowało skuteczne gaszenie pragnienia przy pracy na roli.
Co ciekawe, choć od lat zwykło się myśleć o podpiwku, że należy do grupy napojów bezalkoholowych, w istocie jego fermentacja, choć często bardzo krótka, zostawia w końcowym produkcie bardzo niewielką ilość promili. Nie mamy jednak do czynienia z ilością, która kazałaby nie prowadzić pojazdów lub unikać spożycia niewielkich ilości kobietom ciężarnym lub osobom przyjmującym antybiotyki.
Podpiwek to przede wszystkim napój regionalny
Na prawdziwych fanów rodzimych receptur oraz autentycznych doświadczeń proponujemy specjalne kompozycje suszy, które wystarczy zalać gorącą wodą, by już po 48. godzinach otrzymać gotowy do wypicia, uwarzony napitek o niepowtarzalnej głębi koloru i słodkiej palecie smaków. Naczelnymi składnikami mieszanki pozostawały niegdyś mączka słodowa oraz drożdże i pomniejsze dodatki. Dziś jednak najczęściej całość zestawiana jest na bazie palonej kawy zbożowej i szyszek chmielu.
Chociaż po latach święcenia tryumfów w okresie PRL oraz wcześniej w międzywojniu podpiwek pozostawał zawsze produktem głęboko związanym z regionem, w którym powstawał., także dziś inaczej smakował będzie ten przygotowany na Kujawach, jeszcze inaczej wariant o rodowodzie warmińskim, nie wspominając nawet o mniej popularnych lokalnych odmianach, które w domowych pieleszach przetrwały do chwili obecnej. Sięgając po podpiwek zatem powinniśmy myśleć przede wszystkim o produkcji mającej zaspokoić prywatne potrzeby, której sercem jest rodzinne gospodarstwo i kultywowane w nim zwyczaje. Ten unikalny charakter napitku od początku działalności przyświeca również naszym produktom.