SITKO SITO CEDZIDŁOPLASTIKOWE PODWÓJNE

40,00 zł

w cenę wliczono VAT 23%

Cedzidło/sito podwójne to dwa sita nakładane jedno na drugie. Posiada 3 ramiona dzięki którym można oprzeć o wiadro, garnek lub inny pojemnik i bez problemy przelać płyn lub przetrzeć owoce lub warzywa.

Sitko składa się z dwóch plastikowych sit o dwóch różnych grubościach oczek.

Sito górne można wyjąć z sita dolnego i dzięki temu mamy do dyspozycji dwa osobne sita. Sito górne jest płaskie, a sito dolne wypukłe.

Sitko podwójne ma bardzo szerokie zastosowanie:

✅ niezastąpione w kuchni przy przecieraniu pomidorów na przecier, owoców na dżem lub warzyw na zupy/krem,

✅ zalety podwójnego sita docenią również pszczelarze, podczas filtracji miodu,

✅ idealne sprawdza się przy zlewaniu i wstępnej filtracji win,

✅ doskonałe przy przesiewaniu mąki czy przelewaniu mleka

☑️ Wymiary sita górnego, płaskiego:

Średnica: 24cm

Wysokość: 4cm

Wielkość oczek: 1mm

☑️ Wymiary sita dolnego, wypukłego:

Średnica: 23,5cm

Wysokość: 3cm (wypukłość sita 12cm)

Wielkość oczek: 0,5mm

Idealnie pasuje na oferowane przez nas wiadra, pojemniki i fermentatory o pojemności 10l, 15l, 20l, 25l.

ZAPISZ SIĘ
DO NEWSLETTERA
I ODBIERZ 5% RABATU
NA PIERWSZE ZAKUPY
Dodaj charakteru i przebojowości do domowego bimbru z markowymi zaprawkami

Artykuły

Dodaj charakteru i przebojowości do domowego bimbru z marko...
Bimber nie dla wszystkich stanowi doznanie smakowe, o którym warto byłoby się rozpisywać. Większość z nas sięga po tego rodzaju wysokoprocentowy alkohol od święta, najczęściej przekonana przez domowych wytwórców z grona rodziny lub znajomych. Jeśli jednak gospodarz zdaje sobie sprawę z korzyści, jakie przynosi domowym recepturom smakowe urozmaicenie, z pewnością zostaniemy poczęstowani samogonem z dodatkiem doskonałej jakości esencji. Poniżej pos
Jak usprawnić naszą produkcję wina bez wychodzenia z domu?

Artykuły

Jak usprawnić naszą produkcję wina bez wychodzenia z domu...
Produkcja domowego wina to zwyczaj, który jako goście lub gospodarze witamy nadzwyczaj entuzjastycznie. Niezależnie od okazji sprezentowanie komuś własnoręcznie wypełnionej butelki szlachetnego trunku okazuje się doskonałym ruchem dla zaakcentowania wyjątkowości chwili. W zabieganej codzienności jednak coraz rzadziej znajdujemy czas na zorganizowanie i dokładne monitorowanie zajmującej miesiące wraz ze starzeniem chałupniczej produkcji. Dla wszys
Balony do wina, czyli jak napompować domową produkcję napoju Dionizosa

Artykuły

Balony do wina, czyli jak napompować domową produkcję nap...
Domowa produkcja wina od zawsze biła w Polsce rekordy popularności, w ostatnich latach jednak jej powszechność stała faktem, a potrzebne do wyrobu alkoholu akcesoria zaczęły pojawiać się również w marketach. Oferty promocyjne największych sklepów skutecznie przekonały znaczną ilość rodaków, że warto spróbować swoich sił w fermentowaniu dostępnych sezonowo owoców z rodzimych sadów i lasów. W odpowiedzi na ogromne zapotrzebowanie oddajemy do Państw
Dlaczego przygodę z warzeniem piwa najlepiej zaczynać od gotowego zestawu akcesoriów?

Artykuły

Dlaczego przygodę z warzeniem piwa najlepiej zaczynać od g...
Wielu z entuzjastów piwa na fali popularności domowych wyrobów chmielowych szybko zapala się do pomysłu sporządzania własnych warek. Piwo rzemieślnicze własnej roboty to świetny punkt wieczoru spędzanego ze znajomymi i rodziną, głównie dlatego, że otwiera świeżo upieczonych kiperów na zupełnie nowe smaki i pozwala, by do celebracji wkradła się nuta ekscytacji połączona z objaśnieniami i bujną historią spożywanego trunku. Jak jednak sprawdzić czy
Dlaczego rodzaj butelki do wina przekłada się na jego smak?

Artykuły

Dlaczego rodzaj butelki do wina przekłada się na jego smak...
Choć laicy najczęściej skupiają się na aspektach smakowych końcowego produktu naszych domowych winiarni, zapalony pasjonat doskonale zdaje sobie sprawę jak ważny pozostaje każdy etap procesu wytwarzania. Od zbioru owoców, przez ich fermentację a skończywszy na leżakowaniu w specjalnie przeznaczonym do napitku z latorośli szkle. Choć trudno w to uwierzyć, rodzaj butelki również może mieć wiele do powiedzenia w ostatecznym delektowaniu się i tastin
Zamień domowe piwo w pełnoprawny produkt z wysokiej jakości butelkami

Artykuły

Zamień domowe piwo w pełnoprawny produkt z wysokiej jakoś...
Kiedy domowa piwoteka zaczyna działać coraz prędzej a znajomi zaczynają domagać się kolejnych warek naszej prywatnej receptury, wtedy powinniśmy przenieść nasze hobbystyczne zabiegi na całkiem nowy grunt wraz z odpowiednim szkłem. Piwo w klasycznej butelce prezentuje się znacznie lepiej, niż rozlewane bezpośrednio do kufli, a w dodatku możemy przestać martwić się o jego losy i przyszłość w szczelnym zamknięciu. Oto kilka powodów, dlaczego powinni
Drożdże suche czy płynne – co i kiedy wybrać?

Artykuły

Drożdże suche czy płynne – co i kiedy wybrać?
Każdy poradnik na temat drożdży zaczyna się od słów stanowczego przypomnienia, iż bez ich pomocy możemy absolutnie zapomnieć o produkcji ulubionego trunku. Powiedziawszy to należy jednak dodać, że osoby na początku swej piwowarskiej drogi najczęściej nie znajdują w wirtualnym świecie żadnych informacji na temat podstawowych właściwości produktów z tej obszernej kategorii. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy już dziś zaprosić Państwa do zgłębienia różn
Cudze chwalicie, swego nie znacie, czyli historia polskich podpiwków

Artykuły

Cudze chwalicie, swego nie znacie, czyli historia polskich p...
Przed stuleciami wraz z pierwszymi browarami nad Wisłą pojawiła się potrzeba zagospodarowania resztek pozostałych po coraz większej produkcji piwa. W ten sposób z rodzimej gospodarności i w próbie uniknięcia marnotrawstwa powstały pierwsze podpiwki. Szybko urzekły one swymi walorami nie tylko pospólstwo, ale też szlachtę, czym otworzyły sobie drogę do zapisania się na dobre w historii naszego kraju. W niniejszym artykule postaramy się przybliżyć
Fermentator i jego wpływ na jakość trunku, wytwarzanego w zaciszu domowym

Artykuły

Fermentator i jego wpływ na jakość trunku, wytwarzanego w...
Własnoręcznie produkowane nastawy cukrowe, wina oraz piwa można trzymać w różnych pojemnikach, jednak najlepszym wyborem będą fermentatory. To wewnątrz nich nastąpi efektywna fermentacja alkoholowa, w wyniku której otrzymamy trunek pierwszorzędnej jakości. Zebraliśmy dla Was wybrane pojemniki fermentacyjne, które warto uwzględnić przy komponowaniu swojego zestawu do wytwarzania alkoholu.
Wybieramy najlepszy cukromierz do wina i miodów pitnych

Artykuły

Wybieramy najlepszy cukromierz do wina i miodów pitnych
Jest mały, poręczny i bardzo funkcjonalny – areometr Baillinga to niezbędnik gorzelnika, zajmującego się wytwarzaniem wina lub miodu pitnego. Do czego służy i na co zwracać uwagę podczas jego wyboru? Przeczytaj nasz artykuł, a te i inne pytania dotyczące cukromierzy nie będą więcej Cię dręczyć. Pomożemy Ci dobrać areometr, który sprosta Twoim wymaganiom.
Czy wiesz już wszystko o fermentacji wina? Sprawdź nasz przegląd drożdży winiarskich

Artykuły

Czy wiesz już wszystko o fermentacji wina? Sprawdź nasz pr...
Wizyta w sklepie z surowcami gorzelniczymi może przyprawić o zawrót głowy, gdyż ogrom produktów kuszących niskimi cenami i praktycznymi zastosowaniami nie ma końca. Dla tych, którzy lubią wiedzieć, czego szukają i kupować wyłącznie to, po co przyszli do sklepu, przygotowaliśmy przegląd drożdży winiarskich. Dzięki niemu utrwalisz swoją wiedzę dotyczącą fermentacji wina i sprawisz, że kolejne zakupy będą dużo prostsze.
Fermentacja piwa od kuchni. Co trzeba wiedzieć?

Artykuły

Fermentacja piwa od kuchni. Co trzeba wiedzieć?
Decyzja podjęta – zamierzamy uwarzyć swoje pierwsze piwo. Nie jest to prosta sprawa, ponieważ sztuka piwowarska jest dziedziną zawiłą, kształtująca się już od stuleci. Poznanie tego złożonego etapu, jednego z najważniejszych składowych procedury warzenia piwa, jest niezbędne do wydobycia z wytwarzanego trunku smaku najwyższej jakości. Postaramy się wprowadzić Was w temat fermentacji piwa. Zapraszamy!
Sprawdź, jak się nie pogubić, wybierając drożdże do nastawu

Artykuły

Sprawdź, jak się nie pogubić, wybierając drożdże do na...
Różnorodne nastawy wymagają innej fermentacji, dlatego kupując drożdże trzeba się wykazać podstawową wiedzą na temat produktów gorzelniczych. Podpowiadamy, w jaki sposób dobrać drożdże do wysokoprocentowego nastawu, które usprawnią proces produkcji domowego alkoholu i pozytywnie wpłyną na jego smak.
Alkoholomierz, czyli przyrząd do sprawdzania mocy w domowym nastawie

Artykuły

Alkoholomierz, czyli przyrząd do sprawdzania mocy w domowym...
Zaopatrzenie się w odpowiedni sprzęt to klucz do sukcesu, jeśli chcemy przyrządzić alkohol o określonej mocy. W tej kwestii nie ma wątpliwości: nawet wprawiony w boju gorzelnik wspomaga się areometrem wielokrotnego użytku, bez którego zamiast trunku o upragnionym stężeniu, otrzymałby twór niezdatny do picia. Poniżej piszemy o tym, dlaczego warto zakupić alkoholomierz i jak to zrobić, żeby nie przepłacić.
Planujesz produkcję piwa? Oto, co powinieneś wiedzieć na temat drożdży piwnych

Artykuły

Planujesz produkcję piwa? Oto, co powinieneś wiedzieć na ...
Tajemnicą dobrze uwarzonego piwa jest zadanie odpowiednich drożdży. To jednak dla wielu okazuje się przeszkodą nie do przejścia, gdyż nauka dobierania szczepów do przygotowywanej mikstury bywa trudniejsza, niż matematyka. Tu liczą się bowiem nie tylko wyuczone wzory i logiczne myślenie, ale również szósty zmysł piwowara. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę, dobierając drożdże piwne. Zapraszamy do lektury i pogłębiania swojej wiedzy na temat hobbyst
Pora na orzeźwienie! Bezalkoholowy podpiwek pod lupą

Artykuły

Pora na orzeźwienie! Bezalkoholowy podpiwek pod lupą
W sezonie letnim często mamy ochotę na orzeźwienie, jednak nie zawsze możemy sobie pozwolić na wypicie czegoś z procentami. Idealnym wyjściem z tej, wbrew pozorom, trudnej sytuacji, okazuje się sięgnięcie po podpiwek. Dowiedz się, czym wyróżnia się ten tajemniczy napój i dlaczego warto go lepiej poznać.