ŚRODEK DO ODKAŻANIA PIROSIARCZYN SODU 100g
PIROSIARCZYN SODU Na2S2O5
ZASTOSOWANIE:
Płukanie sprzętu winiarskiego i piwowarskiego: umożliwia odkażenie i sterylizację wszelkiego rodzaju urządzeń winiarskich (balony, pojemniki fermentacyjne, prasy, beczki, butelki).
Stabilizacja moszczów: uniemożliwia rozwój bakterii i dzikich drożdży w procesie fermentacji.
Stabilizacja wina: hamuje proces fermentacji, zapobiega utlenianiu wina, stabilizuje jego barwę i klarowność.
Konserwacja napojów fermentowanych, owocowych, soków surowych i miodów pitnych.
DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA:
Płukanie sprzętu winiarskiego i piwowarskiego: 10 g pirosiarczanu potasu na 0,5 l wody
Sposób przygotowania: Czyszczone naczynie (balon, pojemnik fermentacyjny, prasę, beczki, butelki) umyć wodą z użyciem detergentu, spłukać obficie wodą, a następnie przepłukać sporządzonym, 2-3% roztworem. Po użyciu nie stosować ponownie wody.
Stabilizacja moszczów i win: 1 g pirosiarczanu sodu na 10 l moszczu/wina.
Sposób przygotowania: Odmierzoną ilość pirosiarczanu sodu rozpuścić w 50 - 100 ml wody i dodać do moszczu/wina, dokładnie wymieszać.
WAGA:
Opakowanie zawiera 100g pirosiarczanu sodu.
Preparat w formie proszku jest substancją trwałą.
UWAGA:
Pirosiarczyn sodu powinien być przechowywany w chłodnym, suchym miejscu i zabezpieczony przed dostępem dzieci. Wszelkiego rodzaju zabiegi z użyciem pirosiarczynu powinny być przeprowadzane w dobrze wentylowanym pomieszczeniu.