Bimber nie dla wszystkich stanowi doznanie smakowe, o którym warto byłoby się rozpisywać. Większość z nas sięga po tego rodzaju wysokoprocentowy alkohol od święta, najczęściej przekonana przez domowych wytwórców z grona rodziny lub znajomych. Jeśli jednak gospodarz zdaje sobie sprawę z korzyści, jakie przynosi domowym recepturom smakowe urozmaicenie, z pewnością zostaniemy poczęstowani samogonem z dodatkiem doskonałej jakości esencji. Poniżej postaramy się przybliżyć Państwu sposoby na rozjaśnienie palety domowej księżycówki.
Jak stosować zaprawki?
Zaprawki do bimbru to płynne esencje smakowe w przypadku markowych produktów pozyskiwane w naturalny sposób i koncentrowane bez udziału zagęszczaczy chemicznych w buteleczkach o pojemności 100 ml. Po wylaniu zawartości do flaszki z samogonem, ogrzaniu jej i pozostawieniu na kilka dni, by smak mógł rozłożyć się w wysokoprocentowym płynie równomiernie, możemy sięgnąć po trunek posiadający wybrane przez nas walory smakowe oraz upragniony zapach.
Z zaprawkami nasz niekiedy wykręcający twarze w grymasie samogon w mgnieniu oka przemieni się w ulubiony alkohol z wyższej półki. Spragnieni whisky, rumu, likieru czekoladowego czy choćby wermutu i anyżówki będą mogli przerodzić dzieło swoich rąk i owoce domowych destylarni w trunki doskonale naśladujące wonią i smakiem uznane w świecie pierwowzory. Zachęcamy Państwa także do podsunięcia zgromadzonym w trakcie celebracji świąt i innych okazji kieliszka bimbru zmienionego w szlachetny napój z pomocą zaprawki. Większość gości z pewnością nie rozpozna, że nasza receptura nie pochodzi od światowej sławy producentów.
Dotyk czarodziejskiej różdżki zmieni twój bimber w rum lub whisky!
Najlepszym aspektem stosowania zaprawek pozostaje jednak bogactwo efektów, jakie możemy osiągnąć dzięki ich dozowaniu, mieszaniu oraz modyfikowaniu esencjami własnej roboty. Tego typu zabiegi mogą zapewnić nam unikalny bukiet pośród innych, znanych dobrze odczuć nosa i języka. W zależności od siły opracowanego przez nas alkoholu otrzymamy efekt starannie macerowanej nalewki – w przypadku zaprawek owocowych i ziołowych – lub kompozycję zbliżoną do światowej plejady wysokoprocentowych trunków.
Co jednak stanowi nadrzędny powód popularności zaprawek – zarówno tych opartych na wodzie, jak i tych na bazie alkoholowej – w sytuacji, gdy utworzony samogon zwyczajnie nie posiada atutów na gruncie smakowym, zawsze możemy oszukać własne zmysły przy pomocy markowych, firmowanych przez uznane nazwiska, skoncentrowanych esencji. Zakupmy zatem kilka preferowanych smaków i już dziś cieszmy się stopniem w jaki zmienią całokształt naszych domowych wyrobów.