MASTER PINT DARK ALE 1,6KG

Master Pint Dar Ale - piwo bursztynowe z wyraźnymi akcentami słodowymi, bogate w smaku i pełne odpowiednio zbalansowanej goryczki. Aromat nadający piwu niepowtarzalny smak.
Kolor (EBC): 19-22
Goryczka (EBU): 40-45
Maksymalne stężenie alkoholu: 5%
Zestaw zawiera:
- 1,6kg hermetycznie zapakowanego chmielonego słodu
- drożdże piwowarskie do fermentacji w warunkach domowych (pod wieczkiem)
- instrukcję przygotowania piwa w języku polskim (na odwrocie opakowania)
Przygotowanie:
1. Cały sprzęt dokładnie wypłucz przy użyciu chemipro Oxi lub pirosiarczynu sodu.
2. Do szklanki wlej wodę o temperaturze około 28 stopni, a następnie dodaj do niej drożdże. Całość uwodnij przez 15 minut.
3. Puszkę pozbaw instrukcji, a następnie umieść ją w gorącej wodzie na około 10 minut.
4. Do garnka wlej około 2 L wody, a następnie doprowadź ją do wrzenia.
5. Zawartość opakowania wlej do garnka z wodą i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia się brzeczki (karmelu).
6. Dodaj (zamiennie) ekstrakt niechmielony (1,7kg) lub sprymalt (1kg) lub glukozę (1kg).
7. Do wypłukanego pojemnika wlej 2 L zimnej wody oraz zawartość garnka, a całość uzupełnij wodą do 23 L objętości.
8. Temperaturę całości ustabilizuj do 24-26 stopni, a następnie dodaj drożdże i energicznie wymieszaj.
9. Zamknij szczelnie pojemnik i zamontuj w nim rurkę fermentacyjną.
10. Fermentację prowadź przez 7 - 10 dni.
11. Piwo zlej do butelek, dodając 1 pastylkę Coopers Carbonation Drops na każdą butelkę o pojemności 0,5 L lub miarkę cukru.
Butelki postaw w ciemnym i ciepłym miejscu.
12. Po 2 tygodniach piwo jest gotowe do spróbowania!