Winomierz posiada 3 skale względem siebie zależne, dzięki temu można w szybki i łatwy sposób obliczyć i dostosować ilość cukru do pożądanego stężenia alkoholu, biorąc oczywiście pod uwagę „możliwości” zastosowanych drożdży winiarskich, piwnych, gorzelnianych.
Skale winomierza określają:
- 0,980-1,120 ciężar właściwy w 20sC (Specific Gravity) przydatny przy warzeniu piwa i sprawdzeniu zakończenia fermentacji, przed refermentacją, kapslowaniem
- 0-270g – skala cukru g/l (Sugar scale) - określa zawartość/ ilości cukru w winie, nastawie, brzeczce piwnej, zacierze
- 5-17 % - potencjalny alkohol wytworzony po zastosowaniu zadanej ilości cukru (Potential alkohol). Precyzyjnie określi stężenie alkoholu w winie, piwie, cukrówce po całkowitym odfermentowaniu zadanego cukru.
Areometr posiada kolorowe „znaczniki” informujące kiedy rozpocząć fermentację wina, piwa, nastawu, zacieru oraz kiedy fermentacja jest zakończona. Również dzięki tym kolorom możemy określić rodzaj gotowego wina czy jest ono słodkie / półsłodkie / wytrawne.
Jest to również uniwersalny i dokładny wskaźnik piwowarski.
Przyrząd do kontroli stężenia cukru w brzeczce początkowej szybkości fermentacji i określenia momentu butelkowania (bottle). Pozwala obliczyć potencjalną zawartość alkoholu w gotowym piwie i winie '"potential % alkohol", w zależności od ilości zastosowanego cukru lub cukrów prostych w słodzie.
Cylinder do pomiaru: etui, w którym znajduje się winomierz jest jednocześnie cylindrem do pomiaru, posiada stopkę, która stabilizuje cylinder umożliwiając pomiar
Długość: 230 mm